Search

Kaj je stres in kako vpliva na naše telo?

Kadar smo pod vplivom stresa nimamo več dobre povezave s seboj, telo odvzame energijo možganom, imunskemu in prebavnemu sistemu in jih menja v stresni hormon. Stresni hormoni sicer povečujejo energijo, ampak jo morajo nekje vzeti. Ko je telo dalj časa v stresu ali vsak dan v stresu, ne deluje več optimalno fiziološko.


Stres je lahko fizični – telesni – lahko se zgodi da imamo prometno nesrečo, da smo se fizično izčrpali preko meje, ko se organizem ne regenerira več sproti. Npr. otroci se igrajo ko nori npr. dve uri, nato se bodo pa usedli, ulegli,… ker imajo zaščitni organizem, otrok bo tekel dokler mu paše, po tem pa ne več. Odrasli pa - sploh športniki – gredo vsak dan več in dlje in se primerjajo s prijatelji in tekmujejo in se zgarajo do nule da to dosežejo, in ga vsi, na koncu celo mediji označujejo za junaka, – kar pa vsekakor zase ni, ker se žene preko vseh svojih zmožnosti.


Stres je lahko čustveni. Kadar smo zelo prizadeti, zaradi nečesa, kar nas je prizadelo od zunaj. Drugi nas ne morejo prizadeti, ker se obnašajo kot se, vprašanje pa je, kako se mi odzivamo na stresno situacijo. Lahko pa zamahnemo z roko in nam ni mar, in ne bomo prizadeti. Odvisen je naš odziv na situacijo.


Kemični stres – je lahko hrana, droga, alkohol,… organizem se mora od tega obnoviti. Če pojemo pokvarjeno hrano, se aktivira cel naš sistem, da izloči to hrano. Posledice so, ali gre dol, ali gor, ali pa istočasno, lahko bi rekli da imamo vertikalni prepih, kjer nas prepuca/prečisti vsega tega, ker je telo v stresu.


Stres je lahko škodljiv, ali pa koristen.


V manjši meri je lahko in je koristen. Športnik npr. mora, če želi napredovati, (rekreativec ni pod stresom, ker se drži tega, koliko mu je ugodno) mora vedno nekoliko preobremeniti organizem, malo, toliko, da se lahko regenerira do naslednjega dne in organizem bo na podlagi tega delnega stresa odreagiral tako, da bo organizem malenkost premaknil njegove sposobnosti, da bo naslednji dan lahko dosegal boljše rezultate.


Škodljiv stres pa postane tudi nekoristen stres, kadar ga je preveč, kadar traja vsak dan in k temu, da se obremenimo fizično, čustveno in zraven tega še razmišljam o tem kaj se nam je zgodilo in to govorim še drugim ljudem kaj se nam je zgodilo, in dalj časa trajajoči stres – vsak dan zaustavim imunski sistem, ker sem mu vzel energijo, da zaustavim prebavni sistem, ker sem mu vzel energijo, da zaustavim sistem za delitev celic – za rast in telo sčasoma zboli. Problem je, da ne moremo biti hkrati v režimu izziva in režimu destruktivnega stresa. Večina bolezni danes je psihosomatskega izvora in je stres tisti, ki vpliva na naše težave (kar 70 ali 80% stresne situacije ).


Več o stresu in vplivu le tega na naše telo se lahko naučite v sklopu Spletnega tečaja Preporod:


130 views0 comments